Ardahan
Odamızdan Haberler

ATSO'DAN APİTERAPİ KONFERANSI

  • 05.09.2019
  • ATSO
Ardahan'da arı üreticileri, hekimler ve arı ürünleri tüketicilerine yönelik olarak düzenlenen 'Arı Ürünleri ile Tedavi (Apiterapi)' konulu konferans büyük ilgi gördü.
Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası ile Ardahan Valiliği işbirliğinde Arı Ürünleri ile Tedavi (Apiterapi)' konulu konferans düzenlendi.

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen konferansa Ardahan Valisi Mustafa MASATLI ,Ardahan Belediye Başkanı Faruk DEMİR ,Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin DEMİRCİ ,İl Protokol Müdürleri ,Ardahan Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı İlhan EVLİYAOĞLU , üyelerimiz ve arı üreticileri katıldı.

Konferans açılış konuşmasını yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin DEMİRCİ ‘’Ardahan’ın sahip olduğu birçok önemli ekolojik, doğal ve organik ürünü bulunmaktadır. Uzun süredir balımızla ilgili çalışmalarımızı sürdürerek balımız için coğrafi işaret belgemizi aldık. Ancak bunun çok daha ötesine giderek bu kıymetli ürünümüzden katma değerli yeni ürünler oluşturmamız gerekmektedir. Apiterapi bal arısı ürünlerinin sağlık amaçlı kullanımı şeklinde tanımlanabilir ve ürünlerinin sadece insan değil, hayvan ve bitki sağlığında da hem koruma hem de tedavi etmek amacıyla kullanıldığı tedavi şeklidir. Arı ürünleri dediğimiz zaman en çok aklımıza gelen baldır. Bunun dışında arı sütü, polen, arı ekmeği, apilarnil, propolis, arı zehiri, ana arı larvası, arı yogası gibi tedavide kullandığımız ürünler gelmektedir. Bu zengin çeşitliliği dikkate aldığımızda Ardahan’da arıcılığı sadece bal olarak değil, tüm yönleriyle ele almalıyız. Bugün bu amaçla bir araya geldik. Değerli hocamız bize apiterapi ile ilgili çok önemli bilgiler aktaracak. Dilerim ilimizde emek veren ve özveri ile çalışan bal üreticilerimiz kısa zaman içerisinde bu alanda da üretim ve yatırımlara başlayarak il ekonomisine katkı sağlayacaktır’’ şeklinde konuştu.
Arıcılar Birliği Başkanı İlhan EVLİYAOĞLU ve Ardahan Valisi Mustafa MASATLI’nın konuşmalarından sonra Prof .Dr. Muhsin DOĞAROĞLU sunumuna geçildi.
Prof.Dr. Muhsin Doğaroğlu ise arıcılık ve arcılık ile ilgili alternatif tıp faaliyetlerinın her türlü tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerinin gerisinde kaldığını söyledi. Bilinçli yapılan her üretimin ham kaliteyi hem de ekonomiyi artıracağını belirten Prof.Dr. Doğaroğlu, şöyle konuştu:
"Apiterapi arı ürünlerinin insan sağlığı için kullanımı anlamına gelmektedir. Balın yüzyıllardır insan sağlığına katkıları sebebiyle kullanılmasının yanı sıra polen ve arı sütü de besin değerlerinin yüksekliği, içerdikleri protein, mineral, vitamin ve serbest aminoasitler nedeniyle apiterapide sıklıkla kullanılan ürünlerdir. Apiterapiye olan ilgi ile paralel olarak sayısı her geçen gün artan çalışmalar, apiterapinin insan sağlığı açısından olumlu etkilerini göstermekte ve uzak doğu ülkeleri başta olmak üzere, dünyada hızla gelişen arı ürünleri ile tedavi yöntemleri hızla yaygınlaşmaktadır. Arı ürünlerinden arı sütü, polen ve balın kalitesi ve kullanım miktarları, insanlar üzerindeki olumlu etkileri açısından çok önemlidir. Artık, 'ben dededen ve babadan arıcıyım' devri bitti. Artık arı üretiminde yeniliklere bakmalıyız. Eğer hala dededen ve babadan kalmış alışkanlıklarla arıcılık yapıyorsak, biz hiçbir zaman istediğimiz verimi alamayız."şeklinde konuştu.

APİTERAPİ NEDİR?

Apiterapi; bal arısının ürünlerinin sağlık amaçlı kullanımıdır. Bu ürünler bal, bal mumu, polen, propolis, arı sütü ve arı zehiri olarak biliniyor. Apiterapi söz konusu ürünlerin sağlık amacıyla kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiği, kimlerin, hangi ürünü, ne amaçla, nasıl kullanabileceği, ürünlere karşı hassasiyet ve alerjik durumlara doğru yaklaşım gibi konular üzerinde duruluyor.

  • ATSO'DAN APİTERAPİ KONFERANSI
  • ATSO'DAN APİTERAPİ KONFERANSI
  • ATSO'DAN APİTERAPİ KONFERANSI
  • ATSO'DAN APİTERAPİ KONFERANSI
  • ATSO'DAN APİTERAPİ KONFERANSI
  • ATSO'DAN APİTERAPİ KONFERANSI