Ardahan
Odamızdan Haberler

Üreticilere müjde: damızlık koç teke, manda düvesi, arıcılık, ipekböcekçiliği, kaz ve hindi yetiştiriciliği destekleme tebliğli yayınlandı.

  • 27.04.2017
  • ATSO

 Damızlık Koç Teke Yetiştiriciliği Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Esasları Tebliği, Damızlık Manda Düvesi Yetiştiriciliğinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama Esasları Tebliği ve Arıcılık, İpekböcekçiliği, Kaz ve Hindi Yetiştiriciliği Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Esasları Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

-ARICILIK, İPEKBÖCEKÇİLİĞİ, KAZ VE HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ-

Arıcılık, İpekböcekçiliği, Kaz ve Hindi Yetiştiriciliği Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Esasları Tebliği’ne göre, arıcılık desteği için Tebliği kapsamındaki desteklerden,  Bakanlıkça belirlenecek illerde, Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı en az 30 arılı kovana sahip veya arı yetiştiriciliği konusunda eğitim aldığını belgeleyen kişiler yararlanabilecek.

Hibe desteği, bal süzme makinası, bal eritme ve dinlendirme kazanı, sır alma teknesi, polen tuzaklı boş kovan, elektrik üreten güneş enerjisi sistemi, seyyar arıcı barakası, bal sağım çadırı malzemelerini kapsayacak.

Desteklemeden yararlanacak yetiştiriciler 3 yıl süre ile faaliyetini sürdüreceğine ve almış olduğu makina, alet ve ekipmanı bu süre boyunca işletmesinde faal tutacağına dair taahhütname verecek.

Tebliğ kapsamında Damızlık ve ticari kaz, ticari hindi yetiştiriciliği için Bakanlıkça belirlenen illerde bin adet kapasiteli damızlık kaz, 500 adet kapasiteli ticari kaz ile bin adet kapasiteli ticari hindi işletmeleri desteklenecek.

Uygulama rehberinde belirtilen esaslar çerçevesinde yatırım için başvurusu onaylanan yetiştiricilere, damızlık kaz işletmelerinde yeni kümes ve kuluçkahane inşaatı, makina, alet ve ekipman alımı, ticari kaz ve hindi işletmelerinde ise yeni kümes yapımı, alet ve ekipman alımı için destekleme ödemesi yapılacak. Destekleme ödemesi, yatırımcı tarafından hayvanların temininin sonrasında gerçekleştirilecek.

Tebliğ kapsamında İpekböceği yetiştiriciliği için, Bakanlıkça belirlenecek illerde dut bahçesi tesisi ve ipekböceği besleme evi yatırımı için hibe desteği uygulanacak. Yatırımcı, yatırım konuları için ayrı ayrı veya birlikte başvurabilecek.

Hibe destekleri ödemeleri Banka aracılığıyla yapılacak ve uygulama için Bankaya destekleme tutarının yüzde 0,2’si oranında hizmet komisyonu ödenecek.

 

Resmi Gazete İçin Tıklayınız.

  • Üreticilere müjde: damızlık koç teke, manda düvesi, arıcılık, ipekböcekçiliği, kaz ve hindi yetiştiriciliği destekleme tebliğli yayınlandı.