Ardahan’da dış ticaret bilgilendirme semineri gerçekleştirildi

• 25.05.2016

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde,  Ekonomi Bakanlığı, Doğu Anadolu İhracatçı Birliği,(DAİB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğiyle ‘’Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri" düzenlendi.

Seminere, Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez,ATSO Başkanı Çetin DEMİRCİ,  Sınır Ticaret Komisyonu Üyeleri , Ekonomi Bakanlığı İhracatı Genel Müdürlüğü Uzmanları, Türk Exımbank Müdür Yardımcısı Ece Aysun Cömert ve Ardahanlı iş adamları katıldı.

Seminerde, ihracatta sağlanan devlet yardımları, pazara giriş engelleri ve çözüm yolları, Ülke Masaları, Gürcistan-İran pazarına ihraç imkanları ve iş dünyası için ticari bilgiye erişim konularının işleneceğini bildirerek bu seminerlerin ihracatçı firmalar için büyük önem taşıdığını ve ihracatçının ihtiyaç duyduğu konular hakkında yeni düzenlemeler ve işleyişleri hakkında, Ekonomi Bakanlığı ve Eximbank yetkilileri tarafından bilgiler aktarıldı.

Seminerde bir konuşma yapan Vali Ahmet Deniz, “Ardahan tarihten beridir önemli bir ulaşım koridoru üzerinde yer almıştır. Aynı zamanda ülkemizin Kafkasya’ya açılan kapısıdır. 15 gün önce Aktaş Sınır Kapımız, Bakanlar Kurulu Kararıyla Sınır Ticareti yapılan kapılar arasında yerini aldı. Sınır ticareti rakamlarına baktığımız zaman rakamlar maalesef düşük. Ardahan’da girişimci ruhunu güçlendirmemiz gerekiyor. Devletimizin girişimcilere yönelik gerçekten çok ciddi desteklemeleri var. Bu desteklemelerden vatandaşlarımızın faydalanmasını, yeni iş yerlerinin hayata geçmesini istiyoruz. Bu konuda girişimcilerimizi sürekli olarak ziyaret ediyoruz, hayırlı olsun dileklerinde bulunuyoruz ve motive ediyoruz. Bu seminerin hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Seminer konuşmasında Belediye Başkanımız Faruk Köksoy, “Ardahan için önemli olan böyle bir çalıştayı düzenledikleri ve katkı sundukları için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ardahan, hep tarihi ve ticaret yolu açısından hem de günümüzde iki kapıyla çok önemli bir konumda. Daha önce göç olgusu ve girişimci kaybı ile ekonomik anlamda da bir kayıp yaşamışız.

Cesaret gösterip, girişimcilik yapacak bilgi birikimi olan, para birikimi olan insanlarımızı maalesef travmatik göçle büyük şehirler kaptırmış durumdayız. Şuanda bu değerli hemşerilerimiz büyük şehirlerde çok önemli faaliyetlere üretime, ticarete katkı yapmaktadırlar. Şimdi esasen değerli hemşerilerimizden hemşerilik bağıyla istifade etmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Travmatik kayıplar yaşadık insan kaybı girişimci kaybı ama artık Ardahan da çok önemli faaliyetler oluyor. Üniversitemiz şekilleniyor, Devlet kurumları kurumsallığı anlamında uzmanlığı anlamında personel birikimi anlamında belli yerlere ulaşıyor. STK’larımız la birlikte, genç işadamlarımız ve esnafımız kendi dinamikleriyle artık kendini ifade etmeye başladı.    İki kapıyla birlikte bunu şans görüyoruz. İnşallah bu fırsatı yakalamamız lazım. Tabi bu çok zor bir süreçtir ama ısrarla üzerinde durmak, konuya yoğunlaşmak lazım.

Komşu ülkelerle ülkemiz arasında mutlaka ekonomimize katkı sunacak ticaret faaliyetleri vardır. Bunların ipuçlarını şimdi uzmanlarımız verecektir. Ben, bu toplantının Ardahan’ımıza ve ilimizin ticari hareketliliğine hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

Seminer konuşmasında Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Orhan SÖYLEMEZ ‘’  20 Mayıs 2016 tarihinde Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) VI. Olağan Kongresi Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlendi. Gerçekleştirilen kongreye Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ile bazı YÖK üyeleri ve KÜNİB üyesi üniversitelerin rektörleri ve temsilcileri katıldı.

Söylemez; günümüz dünyasında içe kapanarak, dış dünyayla etkileşimden yoksun olunmasının büyük kayıplarla sonuçlanacağını, KÜNİB gibi birliklerin yapacağı çalışmaların insanlığa çok şey katacağını söyledi.

Ardahan üniversitesi olarak bizler her zaman iş adamlarının yanında olduğu, bize düşen ne varsa yapmaya hazır olduklarını, ancak eksik ve yapılması gerekenleri ise Sayın Valim,Belediye Başkanım ve ATSO Başkanı Çetin beye düşmektedir. Söylemez bu seminere katkı yapan ve emeği geçenlere teşekkür ederim’’ dedi.

ATSO Başkanı Çetin DEMİRCİ ‘’ Dış ticaret bir ülkenin dünya ya açılması ve kendisini tanıtması için önemli bir araçtır. Ülkemiz son 15 yılda dış ticaret alanında önemli gelişmeler göstermiştir. Büyüyen ve gelişen dünya pazarlarında pay alma yarışında adını duyurma konusunda oldukça başarılı bir grafik izlemekteyiz. Dünya ekonomi konjonktüründe ki olumsuz gelişmeler bizi de etkilemektedir. Ancak izlenilen ekonomi ve dış ticaret politikası ile bu olumsuzlukları birçok gelişmiş ülkeye nazaran daha hafif atlatmayı başarmış bir ülkeyiz. Birçoğunuzun bildiği gibi Cumhuriyetimizin 100 yılı olan 2023 için 500 milyar dolar ihracat, 700 milyar dolar ithalat hedeflenmiştir. Yaşanılan ve yaşanılacak bütün gelişmelere rağmen bu hedefin gerçekleştirilmesinde hepimizin katkısı olmalı ve kendimizi bu konuda sorumlu hissetmeliyiz.

Bu bağlam da ilimizin de bahanelere sığınmadan üzerine düşeni yapması kaçınılmaz bir hal almaktadır. İki sınır kapısı olan bir il olarak ilimiz üzerinden gerçekleşen transit ihracatı yeterli bulmak yerine, ilimizden dış pazarlara satım/ alan yapan işletmelerimizin, iş adamlarımızın ve esnaflarımızın olması en büyük hedefimiz olmalıdır. Sizlerden gelen talepler doğrultusunda düzenlediğimiz bu seminerin ilimize ve üyelerimize hayırlı olmasını dilerim ve yine dilerim ki bir sonraki çalışmamızda dış ticaretin nasıl yapılacağını değil, yaptığımız dış ticaretin nasıl gelişeceğini ve arttırılacağını konuşuyor oluruz’’ dedi

• Ardahan’da dış ticaret bilgilendirme semineri gerçekleştirildi