Ardahan
Odamızdan Haberler

ATSO GÜRCİSTANDA

  • 08.08.2022
  • ATSO
Ardahan Valiliğinin düzenlediği resmi Gürcistan gezisine Yönetim Kurulu Başkanımız Çetin DEMİRCİ ve ithalat ve ihracat yapan beş üyemiz katılım sağlamıştır.

Ardahan Valisi Hüseyin Öner beraberindeki heyetle birlikte Gürcistan’ın Başkenti Tiflis ve Ahıska merkezli Samtskhe-Javakheti bölgesine ziyaret gerçekleştirdi.

Beraberinde, İlgili İl Protokolü ve iş adamlarıyla birlikte Başkent Tiflis’e giden Yönetim Kurulu Başkanımız Çetin DEMİRCİ , görevine yeni başlayan Türkiye Tiflis Büyükelçisi Ali Kaan Orbay’ı ziyaret etti. Büyükelçi Orbay’a hayırlı olsun dileklerini ileten Valimiz, sınır kapılarımızla ilgili olarak, bu kapılar üzerinden ticaret yapan iş adamlarımızın yaşadıkları problem ve sıkıntılarının giderilmesine yönelik görüşme gerçekleştirdi.

Gürtiad ziyaretinde Yönetim Kurulu Başkanımız Çetin DEMİRCİ;

*İki ülke arasındaki iktisadi işbirliğinin gelişimine katkıda bulunmak ve karşılıklı ticari mübadelelerin kapsamını artırmak amacıyla, mevcut dostane ilişkileri, özellikle iktisadi işbirliği ve ticaret alanlarını geliştirmek ve güçlendirmek arzusuyla,

*Tarafların çok taraflı ticaret sisteminin sürekli takviye edilmesi hususundaki karşılıklı menfaatlerine atıfta bulunarak ve 1994 Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (bundan böyle “GATT 1994” olarak adlandırılacaktır) ile Dünya Ticaret Örgütü’nün (bundan böyle “DTÖ” olarak adlandırılacaktır) hükümlerinin ve araçlarının dış ticaret politikalarına temel teşkil ettiğini dikkate alarak,

*Ticaretlerinin ahenkli bir şekilde gelişmesine yönelik tedbirleri almak ve işbu Anlaşma ile kapsanmayan alanlar da dahil olmak üzere, ortak menfaat alanlarında karşılıklı işbirliğini artırmak ve çeşitlendirmek, böylece eşitliğe, ayrımcılık yapmamaya, haklar ve ödevler arasında dengeye dayalı bir çerçeve ve destekleyici bir çevre yaratmak amacıyla harekete geçmek hususunda hazır olduklarını beyan ederek, taleplerimizi iletti


Tiflis ziyaretinin ardından Yönetim Kurulu Başkanımız beraberindeki heyet, daha sonra Samtskhe-Cavakheti bölgesinin merkezi Ahıska’ya geçti. Ahıska Valisi Besik Amiranashvili tarafından karşılanan Valimiz ardından Ahıska Valiliğini ziyaret etti.
Ziyaret kapsamında, heyetlerin katılımıyla bir toplantı gerçekleşti. Toplantıda, Ardahan ve Ahıska merkezli Samtskhe-Cavakheti bölgesinin birbirleriyle olan ilişkileri ele alındı, bölgenin, sınır kapısı geçişleri, sınır güvenliği ve ticaret başta olmak üzere, turizm ve kültürel potansiyellerin değerlendirilmesi ve tanıtımı noktasında görüşmelerde bulunuldu.
Komşu Türk ve Gürcü Halkları arasında ki dostane ilişkilerin ve işbirliğinin daha da geliştirilmesi yönünde nelerin yapılabileceğinin konuşulduğu görüşmelerde ayrıca, her iki bölgenin farklı yönlerden işbirliği perspektifleri de masaya yatırıldı.
Toplantıda ayrıca; söz alan Yönetim Kurulu Başkanımız Gürcistan tarafında ki sınır kapılarında görevli personel sayısının az olması ve çalışma şeklinden kaynaklı geçişleri yavaşlatan sorunların yanı sıra, her iki tarafta TIR yoğunluğunu azaltacak ve sürücülerin her türlü ihtiyacını karşılayabilecekleri TIR parklarının inşası ile Ahılkelek-Tiflis ve Ahıska-Ahılkelek arasındaki yolların standartlara uygun hale getirilmesi gibi konular hakkında talepleri iletti.
  • ATSO GÜRCİSTANDA
  • ATSO GÜRCİSTANDA