ATSO'DAN ARDAHAN KAZI ÇALIŞTAYI

• 09.06.2022
Ardahan Ticaret Sanayi Odası ve Serhat Kalkınma Ajansı işbirliği ile Ardahan Kazı Çalıştayı, Ardahan Üniversitesi Âşık Şenlik Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Bilindiği gibi Çalıştay;bilim adamlarının ve uzmanların bir konuda ön hazırlık yapmak üzere katıldığı inceleme ve değerlendirme toplantısıdır.

Çalıştaya; Yönetim Kurulu başkanımız Çetin Demirci ,Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Çıldır İlçe Belediye Başkanı Kemal Yakup Azizoğlu, Hanak İlçe Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri Nurullah Karaca, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Genel Sekreteri Aşkın KIZILKAYA , Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yıldız, Ardahan Üniversitesi Genel Sekreteri Kubilay Aras, Ticaret İl Müdürü Tülay Şenel, Ardahan Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Turgay Şişman , Kosgeb İl Müdürü Ramazan Sivri, TKDK İl Koordinatörü Engin Cengiz,Kaz üreticileri , üyelerimiz ve Ardahan Üniversitesi Akademik-idari personeli katıldı.

Çalıştayın açış konuşmasını Yönetim Kurulu Başkanımız Çetin Demirci ATSO Başkanı Çetin Demirci de söz konusu çalışma ile Ardahan'a ait değerlere sahip çıkmanın ve gelecek kuşaklara aktarmanın, odanın öncelikleri arasında yer aldığını dile getirdi.
Son yıllarda özellikle coğrafi tescil için çalışmaların yoğunlaştığını hatırlatan Demirci, “Ardahan'ın sahip olduğu değerlere sahip çıkmanın yolu tanınırlıktan geçiyor. Bu tanınırlığı sağlamanın en kolay yolu da coğrafi tescil ile mümkündür. Yöresel ürünlerimizin markalaşması, tanıtılması ve ihraç yönünde fırsatlar doğacaktır. Tescil ettirdiğimiz Ardahan kaz eti, bölge ekonomisine yeni fırsatlar sunacaktır. Oda olarak bununla sınırlı kalmıyoruz aynı zamanda tescil alan ürünlerin üretiminin harekete geçmesini sağlamak istiyoruz.” diye konuştu.
Daha sonra kürsüye çıkan SERKA Genel Sekreteri Nurullah Karaca, Ardahan kazının coğrafi işaret almasında ajansın destekleri hakkında bilgi verdi.
Genel Sekreter Karaca ardından kürsüye çıkan Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet BİBER şu sözlere yer verdi: “ Üniversitenin her zaman kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği halinde bölgemizin kalkınması adına faaliyetler düzenlemekte olduğunu söyledi

son olarak kürsüye arz eden Vali Hüseyin Öner, Ardahan’da kaz yetiştiriciliğini daha iyi seviyeye getirmek için gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ardahan’ın barındırdığı birçok özgün potansiyelden bahsettikten sonra sahip olduğu turizm potansiyelinden bahseden Vali Öner, Ardahan’ın Jeopark olması için Rektörümüzün SERKA’ya sunduğu projeden dolayı teşekkür ederek, desteklerinin devam edeceğini söyledi.

Çalıştayda, Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvan Yetiştirme ve Islahı alanında görev yapan Doç. Dr. Mehmet Akif Boz, Ardahan Üniversitesi Posof Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü-Arıcılık Programında görev yapan, Kafkas Arı ve Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünü yürüten Öğr. Gör. Kemal Yazıcı, Ardahan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda işleme Bölümü’nde görev yapan Öğr. Gör. Dr. Pınar Kızılkaya, Ardahan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan Prof. Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek, Posof’ta kaz üreticiliği yapan Osman Değirmenci ve 18. İstanbul Uluslararası Gastronomi Festivalinde Şefler Düzeyi Modern Türk Mutfağı kategorisinde Pırasa Yatağında Çıtır Kaşarlı Kaz Ciğeri yemeği ile Altın madalya ve Şefler düzeyi restoran tatlı tabağı kategorisinde Pelverde Rüyası isimli tatlı ile ödül alan, yine 7. Fethiye Şef Mavi Ulusal yemek yarışmasında kaz eti yemeği ile altın madalya kazanan Ardahanlı Şef Beste Değirmenci Sezer sunumlarını gerçekleştirdiler.
Çalıştayımızın ikinci bölümünde ise Bilim adamları kaz yetiştiricilerine bire bir eğitim vermişlerdir
çalıştayımız herkese açık yapılmış olup gerekli duyurular yapılmıştır.
Sunum ve katkılarından dolayı konuşmacılara ve üreticilere protokol tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.
  •  ATSO'DAN ARDAHAN KAZI ÇALIŞTAYI