Ardahan
Odamızdan Haberler

VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ

  • 07.09.2023
  • ATSO

Türkiye’de kaz yetiştiriciliği konusunda birikimlerin değerlendirilmesi, yetiştiriciliğe ilişkin teknik ve ekonomik sorunların tartışılması ve bu yönde geleceğe yönelik stratejik hedeflerin belirlenmesi amacıyla düzenlenen 6. Kaz Çalıştayı  Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Öncülüğünde  Ardahan Üniversite Aşık Şenlik Kültür Merkezinde yapıldı.

İlki Yozgat Bozok Üniversitesi’nde düzenlenen çalıştaylar serisinin ikincisi Muş Alparslan Üniversitesi, üçüncüsü Kars Kafkas Üniversitesi, dördüncüsü Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi beşincisi Ankara Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. 6. Kaz Çalıştayı etkinliğine Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek,  Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Ardahan Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Mehmet Biber, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Cineviz, Yönetim Kurulu Başkanımız Çetin Demirci,  Genel Sekreterimiz Aşkın KIZILKAYA ,kurum ve kuruluş temsilcileri, STK üyeleri, kaz üreticileri, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.

 

Çalıştayın açılış konuşmasını Yozgat Bozok Üniversitesinden Doç. Dr. Mehmet Akif Boz gerçekleştirdi. Ardahan, Kars ve Muş illerindeki kaz üretim faaliyetlerinden bahseden Boz, katma değer yaratması açısından desteklerin ve üretimin arttırılması gerektiğine vurgu yaptı. Boz’un ardından konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Cineviz, Ardahan ve çevre ilçelerde kaz üretimine ilişkin yapılan proje ve faaliyetlerden söz etti. Çalıştay Bilim Kurulu başkanı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Sarıca, çalıştaylar serisinin kaz üretimine ilişkin farkındalığın arttırılması, kaz konusundaki birikimlerin değerlendirilmesi, güncel sorunların saptanması ve bir sektör haline getirilebilmesi için düzenlendiğini ifade etti.

 

Prof. Sarıca’nın ardından kürsüye çıkan Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Çetin Demirci, Dünyada son yıllarda kaz ve kaz ürünlerine yönelik ilginin artması kaz üretimi ile ilgili çabaların artmasına neden olmuştur. Kaz son yıllarda katma değeri hızla artan bir ürün haline gelmiştir. Özellikle arzının dünyada sınırlı iken talebinin artması ekonomik değerini artırmaktadır. Kazın aynı zamanda besleyiciliğinin yüksek sağlıklı protein kaynağı olması geleneksel olarak ulusal ve uluslararası kültürlerde yer alması kaz üretiminde artışlara neden olmuştur. Kırsal yaşama günümüzde ilginin artması kırsalda alternatif iş kollarının gelişmesine zemin hazırlamıştır. Kaz yetiştiriciliği de bunlar arasına yer almaktadır. Kaz eti, kaz yağı, kaz tüyü, kaz ciğeri ve kaz ciğeri yağı kazdan elde edilen başlıca ürünlerdir.

 

Kazın diğer kanatlı türlerine göre hastalıklara ve farklı iklim koşullarına dayanıklı olması, merada otlayarak beslenmesi ve Ardahan kazının ırk olarak et verimliliğinin yüksek olması Ardahan ve bölge üreticileri için karlı bir alan yaratmaktadır. Ardahan’ın kaz yetiştiriciliğinde Türkiye’de önde gelen iller arasında yer alması nedeniyle üreticilerimizin kaz konusundaki tecrübelerine yer verilmesi, sorunların tartışılması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesine yönelik projeksiyonların oluşturulması yönüyle bu toplantı değer yaratacaktır. Ardahan’da kaz yetiştiriciliğinin gelişmesi ve markalaşması bakımından önem taşımaktadır.

 

  1. Kaz Çalıştayı’na Ardahan Ticaret Odası olarak, Ardahan Valiliği, Ardahan Belediyesi Tarım İl Müdürlüğü, SERKA ve Ardahan Üniversitesi işbirliği ile ev sahipliği yapıyoruz. Üniversitelerimiz ve araştırma kuruluşlarımızda bu konuda çalışan uzman kişilerin bir araya getirilerek mevcut uygulama ve araştırma alt yapılarının ortaya konulması ve yeni işbirliklerine zemin oluşturulması, yapılacak olan araştırma ve yatırımların kalitesini artıracağı gibi, ülkemiz ihtiyaçlarına göre planlanmasını ve kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlayacaktır. Kaz yetiştiriciliği konusunda daha fazla araştırma ve tanıtım yapılması, kaz yetiştiriciliğinin bölgede öncü sektör olması yolunda olumlu katkılar sağlayacaktır şeklinde konuştu.

 

 

“Ardahan Üniversitesi olarak bölgenin kalkınması için 3 ana başlığı benimsedik”

Çalıştayda konuşma gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, Ardahan Üniversitesi olarak bölgenin kalkınması için 3 ana başlığı benimsendiğini ifade etti. İlk başlığın “Dış Ticaret” olduğunu belirten Rektörümüz, 2 kara ve 1 demiryolu hattıyla Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı olan bu bölgenin önemli bir enerji koridoruna sahip olduğuna dikkat çekti. İkinci başlığın “Doğa Turizmi” olduğunu dile getiren Rektörümüz tarihi, doğal ve kültürel varlıkları ve yapılmakta olan sosyal, sportif faaliyetleriyle bölgenin önemli bir turizm üssü haline getirebileceğinin altını çizdi. Üçüncü başlığın “Tarım ve Hayvancılık” faaliyetlerini kapsadığını söyleyen Rektörümüz, ilimizde yürütülen tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin rekabetçi bir yapıya kavuşturulması için paydaşlarla birlikte önemli projeler yürütüldüğünü ifade etti.

Rektörümüzün ardından kürsüye teşrif eden Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, bölgemizde yürütülen büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile tarımsal faaliyetlerden bahsederek bu faaliyetlerin Üniversitemiz öncülüğünde gerçekleştirilecek olan projeler ile daha modern bir yapıya kavuşması gerektiğine vurgu yaparak bu şekilde daha yüksek verim alınabileceğinin altını çizdi. Konuşmaların ardından ilk oturuma geçildi. Oturumda, Prof. Dr. Musa Sarıca, “Türkiye Kaz Yetiştiriciliğinin Güncel Durumu ve Gelecek Projeksiyonu”, Doç. Dr. Özlem Eştürk, “Kaz Yetiştiriciliğinin Ardahan İli ve Bölge Ekonomisine Etkisi” ve kaz tüyü üreten bir firmanın üst düzey yetkilisi Seçil Basar, “Türkiye’de Kaz Tüyü Üretimi ve Kullanımı” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. Çalıştayın ilk oturumu kaz resimleri ve yumurtalarından oluşan sergi ile kaz güzellik yarışmasıyla sona erdi.

  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
  • VI.TÜRKİYE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI VE KAZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ