Ardahan
Odamızdan Haberler

KUYUM TİCARETİ YÖNETMELİĞİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

  • 01.11.2021
  • ATSO
Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Ardahan Ticaret İl Müdürlüğünün katkılarıyla ev sahipliğimizde düzenlenen, Kuyum Ticareti Yönetmeliği Bilgilendirme Toplantısı'nda söz konusu yönetmelikle getirilen yükümlülükler anlatıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin DEMİRCİ perakende ticaretin düzenlenmesi amacı ile Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik kapsamında kuyumculara yetki belgesi zorunluluğu getirildiğini söyledi. Yönetmeliğin çıkmasıyla beraber hemen harekete geçerek kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren siz değreli üyelerimize tek tek ulaşarak bugün burada yapacağımız bilgilendirme toplantısını organize ettik. Her zaman olduğu gibi yine bu süreç içerisinde verdiği desteklerden dolayı Ardahan Ticaret İl Müdürüne teşekkür ettiğini belirtti.
Ardahan Ticaret İl Müdürü Tülay ŞENEL , perakende ticaretin düzenlenmesi amacı ile Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik kapsamında kuyumculara yetki belgesi zorunluluğu getirildiğini söyledi. Şenel , söz konusu belge ile kuyum ticaretinin takip ve kontrolünün sağlanmasının amaçlandığını dile getirdi. Kuyum ticareti ile uğraşanların Ticaret Bakanlığı tarafından devreye alınan Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi (KTBS) üzerinden başvuru yapmaları gerektiğine işaret eden Şenel , “ Mevzuat gereği, Ticaret İl Müdürlüğünden kuyumcuların 31 Aralık 2021 tarihine kadar yetki belgelerini almaları gerekmektedir. Yetki Belgesi için en önemli şartı ustalık belgesidir. İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Çıraklık Eğitim Merkez Müdürlüğünce verilmektedir” şeklinde konuştu.
BELGE, SİSTEM ÜZERİNDEN VERİLECEK
Şenel , Kuyum ticaretine ilişkin yetki belgesinin, Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden kuyum işi yapan esnaf ve tacirlerin başvurusu üzerine, Ticaret Müdürlüğü tarafından sistem üzerinden gerekli evrak incelemesi yapıldıktan sonra KTBS üzerinden onaylanacak veya reddedileceğini kaydetti.
AYRI AYRI DÜZENLENECEK
Şenel açıklamasının devamında şunları kaydetti; “Yetki belgesi, her bir kuyum işletmesi için ayrı ayrı düzenlenecek ve devri yapılamayacaktır. Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi (KTBS) üzerinden verilecek olan yetki belgesinin yenilenmesi iptali gibi işlemlerin takibi sistem üzerinden yapılacaktır. Halen bu işle meşgul olan Kuyumcuların aşağıdaki belgeleri KTBS üzerinden yükleyerek başvuru yapmaları gerekmektedir. Esnaf Sanatkârlar veya Ticaret Sanayi Odası Meslek odası kaydı, Gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti
Vadesi geçmiş borcunun vergi borcunun bulunmaması, Vergi kaydında İştigal konuları arasında kuyum ticareti faaliyetinin bulunması, En az bir personelinin ilgili kuyumculukla ilgili ustalık belgesine sahip olması şartları aranacak.”
SON BAŞVURU 31 ARALIK
Belgeye başvuru için son tarihin 31 Aralık 2021 olduğunu hatırlatan Şenel , “ Kuyum ticaretiyle iştigal edilen iş yerinde başka bir ticari faaliyette bulunulamayacak. Kuyum işletmesi; kuyum niteliği taşımayan ürünleri iş yerinde bulunduramayacak ve bu ürünlerin satışını yapamayacak. Hizmet verdiği kişileri yasa dışı uygulamalara teşvik edemeyecek. Bugün itibarıyla faaliyette olan kuyum işletmelerinin 31 Aralık 2021 tarihine kadar durumlarını yönetmelik şartlarına uygun hale getirerek yetki belgesi almak için KTBS üzerinden başvurmaları gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

  • KUYUM TİCARETİ YÖNETMELİĞİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
  • KUYUM TİCARETİ YÖNETMELİĞİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI