Ardahan
Odamızdan Haberler

POSOF FASULYESİ COĞRAFİ İŞARET TESCİLİNE KAVUŞTU!

  • 09.12.2020
  • ATSO

Ardahan’ımızın eşsiz değerlerinden biri olan POSOF FASULYESİ, ülkemizde bugüne kadar bilinen tüm fasulye çeşitleri içerisinde en özel fasulyelerden biri olarak literatüre girmiş ve TÜRKPATENT tarafından tescil edilmiştir. Posof Fasulyesi tane ağırlığı en yüksek, tane ağırlığına kıyasla en kısa sürede pişen, pişirme sırasında kabuk atmayan ve üstün lezzet özellikleriyle öne çıkmaktadır.
Odamız Ardahan’ın unutulmaya yüz tutmuş değerlerini gün yüzüne çıkarmak ve üreticilerin emeklerine hak ettikleri değeri vermek coğrafi işaret potansiyeli olan ürünleri önce ülkemizde ve sonraki aşamada Avrupa Birliği ülkelerinde korumak için önemli işlere imza atmaktadır.
Ardahan İlinin Coğrafi İşaret Potansiyelinin tespiti için Ekim ayında yüksek katılımla gerçekleştirdiğimiz çalıştayımızda ilimizin tescil edilebilecek oldukça fazla coğrafi ürünü olduğu anlaşılmıştır. Coğrafi ve kültürel zenginliklerin hâkim olduğu ilimizin bu değerlerini korumak odamızın öncelikli işleri arasındadır.
Bugüne kadar ilimizde POSOF / BADELE ELMASI, DAMAL BEBEĞİ ve ARDAHAN ÇİÇEK BALI için Coğrafi İşaret Tescili alınmıştır. Bugün tescilli bu ürünlere POSOF FASULYESİ de eklenmiş oldu.
Hâlihazırda Odamızın uhdesinde yürütülen ARDAHAN KAZI, HANAK TEL PEYNİRİ ve KAVILCA BUĞDAYI ürünlerinin TÜRKPATENT nezdindeki tescil başvuruları yapılmış olup, kurum incelemeleri devam etmektedir.
Fiziksel özellikleri ve 10 yıllık salamurada kalabilme özelliğiyle ülkemizdeki en özel peynirlerden biri olan HANAK TEL PEYNİRİ, Medeniyet tarihinin en eski buğday türü olarak kabul edilen, 13.000 yıllık bir geçmişe sahip ve Siyez Buğdayının atası olarak bilinen antik KAVILCA BUĞDAYI, ilimizin emektar kadınlarının el emeği göz nuru ürettikleri ARDAHAN KAZ ETİ’nin tescili ile Ardahan da istihdamın artması, kırsal kalkınmaya katkı sağlanması ve refah düzeyinin arttırılması amaçlanmaktadır.
Oda olarak bu süreçlere destek veren Ardahan Üniversitesine, Belediyelerimize, İl Tarım ve İlçe Tarım Müdürlüklerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, POSOF FASULYESİ coğrafi işaret tescilinin başta üreticilerimize, Ardahan’ımıza ve memleketimize hayırlı olmasını diliyoruz.
  • POSOF FASULYESİ COĞRAFİ İŞARET TESCİLİNE KAVUŞTU!