Ardahan
Odamızdan Haberler

ATSO’DAN 13 BİN YILLIK GEÇMİŞE SAHİP KAVLICA BUĞDAYININ TANITIMI YAPILDI.

  • 22.10.2020
  • ATSO
13 bin yıllık geçmişe sahip kavlıca buğdayının tanıtımı yapıldı.

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, “Kavlıca buğdayının coğrafi işaret süreci odamız tarafından başlatılmış olup ‘Kavlıca Buğdayı ve Unu ´ olarak tescil edilecektir” dedi.

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan Kavılca buğdayı tanıtım toplantısına Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim kurulu Başkanı Çetin Demirci, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr.Turgay Şişman, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Soner Fuat Yılmaz, TKDK İl koordinatörü Yusuf Güder ,Ardahan Üniversitesini temsilen Prof. Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek ve kavılca buğdayı üreticileri katıldı.

ATSO Başkanı Çetin Demirci yaptığı açıklamada, “İlimize emek veren değerli çiftçiler ve katılımcılar bugün asırlardır Ardahan İli´ne ekimi yapılan Kavılca, kaplıca, kavılca, kavlıca, ve gernik olarak adlandırılan atasal buğdayımızın ekimi ve çiftçilerimizin buğday ekimi konusunda karşılıklı görüş alış verişinde bulunduğumuz toplanın organizasyonunda emeği geçen herkese ve katılımcılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Kavlıca buğdayı yaklaşık 13 bin yıl önce Anadolu topraklarında yetişen bugün Siyez ve Iza buğdayının atası olarak bilinen bir buğdaydır. Kalın kabuklu ve sert buğday sınıfında olan kavlıca buğdayı iklimi sert ve soğuk yerlerde yetişmektedir. Bugün Osmanlı Devletinin arşiv kayıtlarından anlaşıldığı üzere Ardahan civarında kabluca olarak geçen kavlıca buğdayının ekiminin yapıldığı bilinmektedir. Odamız tarafından Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili laboratuvarlarında yaptırılan çalışmalarda kavlıca buğdayı bilinen antik buğdaylarından daha eski olduğu ve onların atası olduğu anlaşılmıştır. Kavlıca buğdayı Ardahan İli sınırları içerisinde kalan ilçelerde ve Ardahan-Kars sınırında yer alan köylerde ekilmektedir. Kavlıca buğdayının coğrafi işaret süreci odamız tarafından başlatılmış olup ‘Kavlıca Buğdayı ve Unu ´ olarak tescil edilecektir. Coğrafi işaret başvurusunda Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası bu konuya hassasiyetle yaklaşmış olup kavlıca buğdayı ibaresi kullanılmaktadır. Aynı hassasiyeti Kars ilimiz yetkilileri, üretici birlikleri ve buğday ticareti ile uğraşan kardeşlerimizden de bekler saygılarımızı sunarız” dedi.
  • ATSO’DAN 13 BİN YILLIK GEÇMİŞE SAHİP KAVLICA BUĞDAYININ TANITIMI YAPILDI.
  • ATSO’DAN 13 BİN YILLIK GEÇMİŞE SAHİP KAVLICA BUĞDAYININ TANITIMI YAPILDI.