Ardahan
Odamızdan Haberler

ATSO'DAN COĞRAFİ İŞARET ÜRÜNLERİ POTANSİYELİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

  • 15.10.2020
  • ATSO

Coğrafi İşareti Çalıştayı’nda Ardahan’ın değerleri anlatıldı
Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası ile Serhat Kalkınma Ajansı tarafından ortaklaşa yapılan “Coğrafi İşaret” çalıştayının açılış programı yapıldı . Coğrafi İşareti Çalıştayı’nda ilimizin coğrafi yapısı ve ekonomik değerlerine sahip önemli bir yerel ürünler potansiyeline sahip olduğunu gösterildi.
Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası ile Serhat Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen Coğrafi İşaretleri Çalıştayına Ardahan Valisi Hüsayin ÖNER , Ardahan Belediye Başkanı Faruk DEMİR ,Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Mustafa YILDIZ, Göle Kaymakamı Haluk KOÇ ,Damal Belediye Başkanı Ergin ÖNAL , Göle Kaymakamı İlhan GÜLTEKİN , Hanak Belediye Başkanı Ayhan BÜYÜKKAYA ,Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Turgay ŞİŞMAN , Şavşat Belediyesi Yazı İşleri Müdürü Filiz ÖZCAN , Marka, Patent ve Danışmanı Figen KONAK , Marka, Patent ve Danışmanı Av. Oktay ERİŞTİ ,Prof. Dr. Gülsün AKDEMİR EVRENDİLEK ,Akademisyenler, Kamu Kurum Müdürleri, STK ile Sektör Temsilcileri ve Çevre il ve ilçelerden davetliler katıldı.
ilimizin Coğrafi İşaret patenti alacak potansiyele sahip ürünlerin envanterinin çıkarılması ve üzerinde çalışılması amacıyla düzenlenen çalıştayın açılış programında konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin DEMİRCİ Ardahan’ın coğrafi yapısı ve ekonomik değerlerine vurgu yaparak, bu değerlerin envanterinin çıkarılması ve daha sonra üzerinde çalışılmasının önemli olduğunu söyledi.
ATSO Başkanı DEMİRCİ şunları konuştu.
Coğrafi işaretleme konusu, Ardahan için önemsediğimiz konuların başında gelmektedir. Ardahan’ın yöresel ürünler konusunda büyük bir zenginliğe sahip olması temel motivasyonumuzu oluşturmaktadır. Ardahan’ın hemen hemen her ilçesinin, köyünün kendine özgü özellikler taşıyan bir ürünü vardır. Ancak, bir ürünün belirli bir yöreye, kente veya bölgeye ispat etmenin en kolay yolu “Coğrafi İşaret Tescili”’nden geçmektedir. Yöresel değerler ancak tescille korunur. .
İlimizde mevcut coğrafi işaret alan ürünler Ardahan Çiçek Balı, Posof elması, Damal bebeği, Posof fasulyesi ve başvurusunu yaptığımız Ardahan Kaz Yemeği ,Kavılca Buğdayı ve Unu, Hanak Tel Peyniri ve yeni başvurularımız için araştırmalarımız devam etmektedir. Coğrafi işaretlerimize ve yöresel ürünlerimize hep birlikte sahip çıkmamız ve geliştirmemiz gerekiyor.
Çünkü, coğrafi işaretle birlikte pazarlama gücümüz artacak ve ürünün gerçek üreticileri korunarak kırsal kalkınmaya aracılık edecektir. Dolayısıyla Ardahan ekonomisine ve Türkiye ekonomisine katkı sağlanacaktır.
İlimiz geniş meraları ile başta hayvancılık olmak üzere, yem bitkilerine elverişli organik ürünlerin yetişmesine imkan sağlayacak bir potansiyele ve kültür birikimine sahiptir.
Süt, bal ,kaşar peyniri, et , kaz eti ve diğer yerel peynirler ,meyveler ilimizde büyük öneme sahip ürünler arasında yer almaktadır.
Bu potansiyelin ve değerlerin üretimini, tanınırlığını ekonomik anlamda avantaja çevirmemiz gerekiyor. Bu açıdan coğrafi işaretleme, markalaşma ve kurumsallaşma adına önemli avantajlar sağlayacaktır. Coğrafi işaretleme ile birlikte sayılan bu ürünlerin markalaşması, tanıtılması ve ihraç edilmesi yönünde fırsatlar doğacaktır. Bu ürünlerin sadece bu coğrafyada değil bütün dünyanın tadabileceği ürün haline getirmek temel hedefimizdir. Küresel rekabetin şiddetli bir biçimde yaşandığı dünyada marka olabilmiş ürünleri üretince ekonomik fırsatları yakalayabileceğiz.
Coğrafi işaret ile birlikte ürünlerimiz ayırt edicilik özellik kazanırken, üreticilerimiz ve tüketiciler korunmuş olacak ve ürünlerin taklitlerini engelleyecektir. Coğrafi işaret alan ürünlerimiz, geleneksel değerlerimizi, kültür birikimimizi ve bilgimizi koruyacak ve gelecek nesillere değişikliğe uğramadan aktarılmasını sağlayacaktır.
Coğrafi işaretli ve marka değeri kazanmış ürünlerimiz bölgemizin, ilimizin tanıtımına imkan sağlayarak turizmde yeni fırsatlar yaratacaktır. Kısaca, yöresel ve geleneksel ürünlerimizin coğrafi işaret alması ürüne katma değer yaratarak üretimin ve istihdamı artmasına ve bölgesel kalkınmamıza vesile olacaktır şeklinde konuştu.
Açılış konuşması ardından il protokol ve çalıştay’a katkı sunmak için programıza gelen misafirler konuşmalarıyla devam etti.Katılımcılar ilimizin doğal zenginliğiyle harmanlandığı yerel ürünlere sahip bir cazibe merkezi olduğunu dile getirilen açıklamalarda Ardahan Ticaret ve Sanayi Odasına coğrafi işaretli ürünlerin ön plana çıkması yaptığı çalışmaları dile getirdiler.
Çalıştayda, sektör temsilcilerinin talep ve önerileri ilgililer tarafından notlar alınarak görüşüldü ve mevzuatlar çerçevesinde gerçekleştirilen ve gerçekleştirilebilecek Coğrafi işareti alınması süreci konularına açıklık getirildi.

Çalıştayın sonuç bildirgesinin önümüzdeki günlerde katılımcılara ve Ardahan halkına sunulacağı belirtilirken, Çalıştayı ATSO Başkanı Çetin DEMİRCİ’nin kapanış konuşması ile son buldu


  • ATSO'DAN COĞRAFİ İŞARET ÜRÜNLERİ POTANSİYELİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ
  • ATSO'DAN COĞRAFİ İŞARET ÜRÜNLERİ POTANSİYELİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ
  • ATSO'DAN COĞRAFİ İŞARET ÜRÜNLERİ POTANSİYELİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ