Ardahan
Odamızdan Haberler

ATSO’dan Gürcistan’a tarihi çıkarma!

  • 04.07.2014
  • ATSO

 Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası’nın organizasyonu ile 24-25 Haziran 2014 tarihinde Gürcistan’a düzenlenen Türk ve Gürcü işadamları ekonomik iş birliği ve tanıtım forumu tamamlandı. 

Serhat Kalkınma Ajansı’nın finanse ettiği Gürcistan ziyaretine Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Vali Yardımcısı Deniz Pişkin, ATSO Başkanı Çetin Demirci, Posof Kaymakamı Halil İbrahim Şivgan, Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyeleri, Gürcü Prof. Dr. Roin Kavrelişvili, Esnaf Odalar Birliği başkan yardımcısı Espender Yılan, Esnaf Odası Başkanı İsmail Kahya, Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, KOSGEB Ardahan ve Kars Müdürleri, Ardahanlı iş adamlarından Hakan Çapan, Sebahattin Gündoğdu, Hakan Kanpolat, Serhat Arslangörür, Erkan Lala, Özden Demir, Kenan Yıldız, Vural Badem, Aytaç Aktaş Ender Güngör, Doğu Kar Yönetim kurulu Başkanı Resul Toptan, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Ardahan’lı iş adamları, STK başkanları, gazetecilerin yanı sıra, Bursa ve İstanbul’da gelen iş adamları Gürcistan’a düzenlenen Türk ve Gürcü işadamları ekonomik iş birliği ve tanıtım forumuna katıldılar.

24 Haziran 2014 Salı Günü başlayan ziyaret Posof Türkgözü Sınır Kapısı’nda Ahıska Valisi Akaki Maçutadze ve Gürcü heyeti tarafından karşılanan Ardahan protokolü, daha sonra Ahıska Valiliğinde bir araya geldiler. Burada iki ülke arasındaki tarihi bağ ve ilişkiler ele alındı.

Ticari alanda Ardahanlıların ve ülkelerinin başarısını dilerim diyerek Ardahan Valisi Ahmet Deniz ve Protokolünü karşılayan Ahıska Valisi Akaki Machutadze: “Bizim ülkelerimizin tarihleri ilişkileri çok eskiye dayanıyor, bundan dolayı yaşam alanlarımızda birbirine çok benziyor, bu ziyaretiniz dostluğumuzu daha fazla pekiştirmesine sebep olmuştur. Yapılan bu ziyaret ileriye atılacak adımların iyi sonuçlara ulaşacağına yardımcı olacaktır. Demokratik süreçleri hem Gürcistan hem de Türkiye yaşamaktadır. İki ülkenin arasındaki kültürel benzerlikleri ticaretle birlikte daha güçlü hale getirmeliyiz” dedi.

Ahıska Valisi Akaki Machutadze Gürcistan’ın ithalatından ve ihracatında söz ederek yapılması gerekenleri Ardahanlı iş adamlarına anlatarak Ardahan heyetine tekrardan teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Ahıska Valisi Akaki Machutadze’nin duygu ve düşüncelerini paylaştığını açıklayan Ardahan Valisi Ahmet Deniz, karşılamadan dolayı Gürcistan Valisine ve heyetine teşekkürlerini ve memnuniyetlerini sundu.

Vali Deniz: “İki komşu ülke olarak geçmişten bu yana kültürel olarak bağlarımız var ve bu hep sürecek. Türklerle Gürcüleri ayrıştırmak artık çok zor, Gürcistan’la birlikte turizm, sağlık, spor gibi birçok alanda işbirliği yapabiliriz. İlişkilerimizi daha sağlam temellere oturtmak için ticari temasları sıklaştırmamız, her iki ülke için faydalı olacaktır” dedi.

Ardahan ve Ahıska heyeti daha sonra Ahıska’da bulunan Üniversiteyi ziyaret ederek burada Türkoloji bölümünde okuyan öğrencilerle görüştüler. Heyetler ayrıca Tarihi Rabati Kalesi ve Cami ziyaretini gerçekleştirdiler. Ahıska Valiliği, Tarihi Rabati Kalesi’nde Türk konuklarına son derece zengin menüsü bulunan öğle yemeği ikram ettiler.

Ardahan ve Ahıska heyetinin katılımıyla Türk ve Gürcü iş adamlarının Ahıska Üniversitesi Toplantı Salonunda düzenlenen ekonomik iş birliği ve tanıtım forumu toplantısında karşılıklı fikir alış verişinde bulundular.

Ardahan heyeti adına konuşan Ticaret Odası Başkanı Çetin Demirci; “Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizleri buraya kabul eden Ahıska Valisine, Gürcistanlı yetkililere teşekkür ediyorum. Aynı dili konuşmuyoruz aynı yaşam kültürlerimiz var. Birlikte ticaret yapmamıza hiçbir engel yok, kültürlerimiz ne kadar bir birine yakınsa ticaretlerimizde birbirine yakın olacağımızdan kuşkumuz yok. Aynı coğrafyada yaşarken ayrı kalmanın bizlere faydasının olmadığını gördük. Bundan sonra ticari ilişkilerimizle bir bağ kurarak iki ülke olarak daha güçlü hale geleceğiz. Bizlere gösterdiğimiz ilgiden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Serhat Kalkınma Ajansı Ardahan koordinatörü Nurullah Karaca ise, İthalat ve ihracat konularına yönelik bilgilendirmelerde bulundu. Karaca, burada iş adamlarına yönelik hibe ve proje çalışmaları hakkında yapılması gereken detayları aktardı.

Ardahan-Ahıska-Tiflis Ticaret buluşması, Ardahan adına önemli bir gelişme olarak değerlendirildiği görülürken, gerçekleşen bu ziyaret Türk ve Gürcü iş adamlarının birbirilerini tanıması, iki ülke arasında yapılacak yatırımların organize edilmesi, özellikle Ardahan’a komşu olan ve son yıllarda hızlı bir gelişme kaydeden Gürcistan’a nasıl ve tür yatırımlar yapılması konusunda son derece faydalı bir ziyaret olduğu gözlerden kaçmadı.

Türk ve Gürcü iş adamları, karşılıklı ticari sunumlar yaptıktan sonra, toplantı sona erdi.

  • ATSO’dan Gürcistan’a tarihi çıkarma!
  • ATSO’dan Gürcistan’a tarihi çıkarma!
  • ATSO’dan Gürcistan’a tarihi çıkarma!
  • ATSO’dan Gürcistan’a tarihi çıkarma!
  • ATSO’dan Gürcistan’a tarihi çıkarma!
  • ATSO’dan Gürcistan’a tarihi çıkarma!
  • ATSO’dan Gürcistan’a tarihi çıkarma!